“Savu pöllähti” – vaikutukset 50.000 opiskelijaan

Vuonna 2009 kiinnostuin ensimmäisen kerran järjestelmistä, joilla voidaan havaita plagiointia. Ajatuksena havaita vilppi, mieluimmin estää se kokonaan. Tuosta syksystä lähtien olen pohtinut, työstänyt, opiskellut ja perehtynyt tähän asiaan.

Olen tavannut upeita uusia ihmisiä, joiden kanssa olen oppinut lisää.

Nyt tuntuu, että tehty työ palkitaan. Pääsen tekemään lisää töitä, mutta konkreettisesti hyvin laajan joukon kanssa. Tänään saimme sopimusneuvottelut kuntoon ja toimitamme edustamamme Turnitin -järjestelmän kuuteen yliopistoon Suomessa – Aalto, LUT, TTY, Taide, UEF ja VY.  Sopimus on useampivuotinen, siksikin merkittävä. Käytännössä vaikutamme siis n 50.000 uuden opiskelijan elämään uudella tavalla.

Turnitinin hankki viime vuonna TY ja UTA, aiemmin se on ollut hankittuna mm Hankenilla, joten vaikutuksemme yliopistoissa on laajempikin. Seuraavaksi pitää vakuuttaa loputkin ja ennen kaikkea ammattikorkeat. Ja kaikki toisen asteen oppilaitokset, mikä on ihan oma juttunsa.

Miten opiskelijoiden maailma sitten muuttuu? Hyvällä tavalla.

Kyse on paljolti Grademark-työkalusta!

Kun aikanaan vertailin eri järjestelmiä, niin päädyin Turnitiniin, koska se on uudenlainen opettajan ohjauksen työväline, joka samalla sukkelasti tarkastaa tekstien alkuperäisyyden. Turnitinissa opettaja lukee ja tutkii webissä oppijoiden sähköisesti palauttamat tehtävät. Pudottelee, kirjoittaa ja vaikka äänittää niihin kommentteja, jolloin opiskelija voi saada upeaa palautetta tehtävälleen. Kun opettaja ja oppija kohtaavat vaikka vastaanotolla, he pääsevät keskusteluissaan pidemmälle, kun peruskommentit on luettu, ehkä korjattukin.

Opiskelija voi myös palauttaa tehtävän useampaan kertaan, jos opettaja sen sallii, näin tehtävästä voidaan korjata virheet pois. Plagiaattijärjestelmästä tulikin konkreettisesti “kirjallisten tehtävien arviointijärjestelmä”, josta on monenlaista etua oppijalle. ja opettajalle.

Monia muita lisäominaisuuksia olisi vielä tarjolla, kuten käännösplagiarismin tunnistaminen ja englannin kielen kielenhuolto. Tai tutkijoiden käyttöön suoraviivainen iThenticate.

 

Ja savu pöllähti

Fiilis kokouksen jälkeen oli upea. Mutkia oli matkassa, hurjaa yritystä, epäonneakin. Mutta nyt oli oikeasti fiilis, kuin olisi pitkään odotettu “paavillinen” savu päässyt ulos.

Edessä kiireinen kevät, käyttöönottotyöt ja testaukset, hyvä niin.

 

 

Comments are closed.